Més informació [ Detall d'activitat

 
9000260014   Recursos de robòtica enfocats al nou currículum
2022-2023   Curs semipresencial. Secundària en general
  
   10/7/2023 - 14/7/2023 (30 hores) de 9:00h a 13:00h
   U Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa
   Avda. Bases de Manresa, 61-73  (Manresa) 
  
Format   Semipresencial
Sincronicitat    Mixt
Organització   ICE de la Universitat Politècnica de Catalunya
  
  
  
Accessos   Plànol
  
Cost matrícula (Euros)   100
  
Descripció i   Metodologia:   El nou currículum obre les portes a la robòtica donant-li un paper encara més gran del que ha tingut fins al moment actual. Aquest curs està pensat per ajudar al professorat a crear nou contingut en els camps de la robòtica, l’electrònica, la programació d’aplicacions, la impressió 3D, entre d’altres tecnologies emprades a l’aula.
La idea és introduir diferent tipus de material i recursos com són Arduino, kits de robòtica com per exemple Lego Mindstorms, software de disseny 3D com el TinkerCad o el FreeCad. A part, també donem la possibilitat que el professorat porti material propi de l’institut per ajudar a preparar recursos amb els kits que utilitzaran l’any vinent. Ens posarem en contacte amb el professorat del per tal que, en cas de dur material propi, es puguin preparar formacions a mida enfocades als kits en qüestió.
L’objectiu principal és estimular la creativitat, veure les possibilitats que dóna la robòtica i ajudar al professorat a crear contingut estimulant i engrescador adaptat al nou pla d’estudis.

Important:
El curs està pensat perquè els professors i professores treballin amb material utilitzat habitualment en el camp de la robòtica i la tecnologia des de l’aula. Es recomana portar ordinador portàtil i tot tipus de material que tinguin a l’institut (kits de robots, impresora 3D, Arduinos, etc…)


El preu del curs és de 100€.

El pagament s’ha d’efectuar a través del web https://myevent.upc.edu/techlab-manresa, concretament des de la inscripció a l’activitat "Taller recursos robòtica" amb el nom de l'interessat/da. No fer el pagament abans de tenir la plaça confirmada i rebre les instruccions oportunes.

L'ICE enviarà un correu electrònic demanant la confirmació d'assistència al curs a les persones a les que se'ls hagi adjudicat plaça. Si, transcorreguts 5 dies, no s'ha rebut la confirmació i el comprovant del pagament, es procedirà a assignar la plaça a una altra persona.


Període d’inscripció de l’1 al 29 de juny ambdós inclosos.
  
Objectius   • Introduir l’alumnat en els camps de la programació (Arduino, ESP32, Mindstorms i altres kits de robòtica), el disseny, la impressió 3D i l’electrònica.
• Aprofundir en els camps que siguin d’interès de l’alumnat a partir de la creació de recursos propis.
• Introduir el potencial d’internet a l’hora de ser autònoms en l’aprenentatge en projectes d’aquest caire.


  
Continguts   • El temari base del curs es donarà en forma de pinzellada introductòria durant les primeres sessions. Aquestes primeres sessions tenen com a objectiu donar una visió general de les possibilitats que ofereix l’electrònica, la impressió 3D i la programació. S’introduirà programari com Arduino, FreeCad i Cura.
• Els recursos a desenvolupar per part del professorat dependran del material que vulguin utilitzar així com els propis interessos.
• El gruix del curs es centra en la part pràctica. Aquest es basarà en un acompanyament personalitzat en la creació de recursos. Durant aquesta segona part s’aprofundirà en el temari necessari per generar aquests recursos. Així doncs el temari estarà fet a mida per a cada projecte.


Metodologia:
La primera part del curs consistirà en una visió genèrica de les tecnologies que es poden emprar per crear recursos en el camp de la robòtica. A partir d’aquesta visió es veuran les inquietuds i interessos individuals i del grup per tal d’enfocar la creació de recursos a desenvolupar.

El gruix de la formació es fonamentarà en la pràctica. De forma progressiva s'aniran introduint els diferents conceptes útils per tal d’avançar en els diferents projectes.

El curs culminarà amb la presentació dels recursos creats.

Treballarem principalment mitjançant l’ús d’ordinador. Depenent dels projectes utilitzarem diferents tipus de programari lliure. Alguns d’aquests programes seran el FreeCad, Cura, Arduino IDE, KiCad, etc…

El curs està pensat per professorat que tingui inquietud per el món tecnològic, i ganes de generar recursos engrescadors en el camp de la robòtica. No fan falta coneixements previs.



Pla de treball:
El curs està dividit en dos blocs; l’introductori i el pràctic. El bloc introductori estarà format per 4 mòduls formatius enfocats en cada una de les tecnologies amb les quals desenvolupar els recursos.

El bloc pràctic serà el de desenvolupament acompanyat dels recursos. Aquest bloc tindrà una part de treball des de classe i una altre de treball personal des de casa.

Bloc introductori (4 mòduls):
Els mòdul I i II giraran a l’entorn de la programació amb Arduino i l’electrònica. Els dos blocs es treballaran en paral•lel donant un coneixement bàsic sobre la utilització i el potencial d’aquestes tecnologies.

Els mòduls III i IV serviran per introduir l’alumnat en el món del disseny 3D amb FreeCad i la impressió 3D. En el cas que algun alumne disposi d’impressora 3D la pot dur. Igualment disposarem d’impressores a l’aula.

Bloc pràctic:
El bloc pràctic és totalment moldejable en funció dels interessos de l’alumnat. Començarà amb una primera sessió d’elecció dels recursos a crear amb l’objectiu de definir els material necessaris per a cada un d’ells. A partir d’aquí es començarà amb el treball autònom acompanyat per tal de concloure els recursos i poder-los mostrar en una última sessió de culminació del curs.

La creació de recursos es durà a terme individualment o en grups i es realitzarà durant 12 hores presencials i 10 hores de treball autònom.
  
Observacions   informació detallada
  
Formador/a   Aleix Badia, Pau Lagoz i Joan Martínez, professors de l'EPSEM
  
Avaluació   Assistència a les sessions presencials i i de laboratori i valoració positiva del treball fet a casa.
  
Requisits de  certificació   Assistència com a mínim del 80% de les sessions presencials i de laboratori i realització del treball per fer a casa.
  
Persones  destinatàries   Professorat de Ciències experimentals, matemàtiques i de Tecnologia d’ESO i Batxillerat.
Professorat de cicles formatius de les famílies Electricitat i electrònica i Informàtica i comunicacions
  
E-mail   jordi.bofill-puig@upc.edu
  
  
Calendari  
 Sessió 1   dilluns   10/07/2023   0900   1300 
 Sessió 2   dimarts   11/07/2023   0900   1300 
 Sessió 3   dimecres   12/07/2023   0900   1300 
 Sessió 4   dijous   13/07/2023   0900   1300 
 Sessió 5   divendres   14/07/2023   0900   1300 
  


Generalitat de Catalunya
Departament d'Educació
Pla de formació permanent